Home

  Project   Resultaten   Producten   Recepten   Koken   Werkplaats   Nieuws   Ervaringen   Sponsoring   Gastenboek   Stichting   Contact   Foto's

Project New Cooking Bag

 De ambitie

We hoeven de vrouwen hier niet te leren koken en ook geen nieuwe recepten aan te bieden. Het is al vernieuwend genoeg. We focussen ons op het eten dat ze kennen. We willen met de New Cooking Bag het eten koken minder tijdrovend, gezonder, minder milieubelastend, goedkoper, smakelijker en veiliger maken.

 
 
10.000 New Cooking Bags houdt in dat naast de zeven heel goede redenen om de New Cooking Bag te gebruiken we 17.000 bomen zouden sparen… 17.000! Die zouden we eigenlijk moeten aanplanten om te laten zien hoeveel dat wel niet is! Om er steeds weer aan herinnerd te worden dat een beter milieu nog altijd bij jezelf begint!
 
Bomen in de savanne rondom Tamale zijn al niet zo talrijk dus moeten we daar milieubewust mee omgaan!
 
 
 
 

Wat willen we bereiken.
We willen met ons project twee dingen bereiken. We willen bereiken dat de New Cooking Bag haar plekje in de compounds op de kookplaatsen verovert en een vanzelfsprekend gebruiksvoorwerp wordt voor een toenemend aantal Ghanese vrouwen. En we willen bereiken dat een klein beetje besef op gang komt dat er écht iets moet veranderen in de manier waarop de inwoners van Tamale en omstreken met het milieu omgaan. Dat zal een hele opgave zijn.


Kwantificering
We streven er naar om eind 2020, 10.000 New Cooking Bags in Tamale en de omliggende dorpen te hebben geïntroduceerd. Verspreid op een wijze dat ze ook daadwerkelijk en veelvuldig gebruikt worden. In de loop van het project zullen we deze doelstelling evalueren en eventueel aanpassen.

Bjella-bjella… (Stap voor stap).
We doen het ‘bjella-bjella’ zoals de mensen hier zeggen… stap voor stap. Eerst was er een lange periode van uittesten, proef koken en werkervaring opdoen hoe deze New Cooking Bags het beste te maken zijn. Voor de vrouwen die aan het project meewerken was het ook allemaal nieuw en zij moesten het gebruik ervan helemaal in de vingers hebben. Ze moesten de voordelen zelf ondervinden om daarna demonstraties en voorlichting te geven en hun ervaringen te delen met andere vrouwen die we ontmoeten in vrouwenbijeenkomsten, op de markt en gewoon bij hen thuis op de compound. We bereiken vrouwen via de media, bij evenementen en in de werkplaats alwaar ze het hele proces met eigen ogen kunnen zien en volgen tot aan het eindproduct: gemakkelijk, gezond en heerlijk eten op een milieuvriendelijke manier klaargemaakt!


Koken in de New Cooking Bag scheelt tijd die je dan aan nuttiger dingen kunt besteden....

 
 Sponsors
We zijn op zoek naar sponsors.
De bijdrage die we van de vrouwen in Ghana (kunnen) vragen voor een new cooking bag dekken op lange na niet de kosten van het project. Dit houdt in dat continu wordt gezocht naar mensen en/of organisaties die een financiële bijdrage willen leveren om de activiteiten mogelijk te maken.  
 
 
 Fantastisch
Wat zou het fantastisch zijn als veel bomen in het landschap behouden blijven. Bomen waar kinderen in kunnen klauteren… Die de wevervogel met haar prachtige nesten mag blijven versieren en in de schaduw waarvan ouderen hun verhalen kunnen blijven vertellen!