Home

  Project   Resultaten   Producten   Recepten   Koken   Werkplaats   Nieuws   Ervaringen   Sponsoring   Gastenboek   Stichting   Contact   Foto's

De New Cooking Bag

 Eerst experimenteren
Voordat we zover waren als we nu zijn, hebben we geŽxperimenteerd met diverse modellen om te kijken wat hier in Ghana het beste zou werken. We hebben in het begin voor de stof zelfs tweedehands gordijnen uitgeprobeerd -omdat we zo gek zijn op hergebruik- maar van de aanvoer uit het buitenland van deze gordijnstof ben je nooit zeker en dat zou op den duur toch lastig geworden zijnÖ
 
 Kapok
De kapokbomen groeien gewoon om ons heen, al worden die helaas ook om allerlei redenen steeds meer gekapt. De zaaddozen die vol zitten met zaden en pluis (kapok) zien eruit als bananen en worden aan het eind van het droge seizoen geoogst.

De zaden worden hier in Tamale gemalen en gebruikt in soep wat heel gezond schijnt te zijn en de kapok wordt gebruikt als vulling voor kussens en om zelfs hele matrassen mee vullen.
Een nadeel is dat het niet het hele jaar door te krijgen is, dus moet je er eigenlijk voor zorgen dat je een voorraad aanlegt als het net geoogst is waar je de rest van het jaar mee vooruit kunt. Wij gaan dat proberen!
 
 
In de werkplaats van New Cooking Bag worden de bags vervaardigd in verschillende kleuren. De effen kleuren noemen we Premium en de NCBís gemaakt van Afrikaanse print noemen we Economic.
 
   
         
   
         
De New Cooking Bag

De buitenkant.

Onze huidige New Cooking Bag is gemaakt van fleurig katoen. Een stof die hier in Ghana eigenlijk alleen gebruikt wordt voor het maken van schooluniformen. Het is sterk, relatief goedkoop en uitermate geschikt voor de New Cooking Bag. Per New Cooking bag hebben we ongeveer 1.60 m aan stof nodig. We kozen uiteindelijk voor het ronde, compacte model wat geweldig goed in een schaal past waarvan ieder huishouden hier in Tamale er wel een stuk of wat van heeft. Er wordt in gewassen, gebadderd, in afgewassen en de New Cooking Bag kan erin omdat dat veiliger is, hij minder gauw vies wordt en bovendien op deze manier erg handig te verplaatsen is! 

Het model
De New Cooking Bag bestaat uit een bodem en tien compartimenten, elk afzonderlijk gevuld met kapok zodat de vulling goed verdeeld blijft.
Voor de binnenkant gebruiken we een bijpassende kleur stof want als je wilt kun je de New Cooking Bag aan twee kanten gebruiken!
Met een koord door een tunneltje rondom kun je de New Cooking Bag strak en bol trekken zodat de compartimenten met de kapok tegen de pan drukken. Een rond kussentje, eveneens gevuld met kapok, dekt de bovenkant af.
Een vernuftig geheel, en wat ook heel belangrijk is, eenvoudig in het gebruik!

De vulling
Als vulling gebruiken we kapok. Het grote voordeel is natuurlijk dat kapok 100% natuurlijk is. De isolerende eigenschap ervan is enorm. Ook de kapokboeren rondom Tamale zullen er beter van worden als we het van hen kunnen inkopen!
 
 Er wordt niets weggegooid!

... En natuurlijk zit het werken met afval zo bij ons ingebakken dat we het niet over ons hart kunnen verkrijgen om lapjes die overblijven zomaar weg te doen. Het ontwerp van de New Cooking Bag is rond, de balen stof zijn recht dus er blijft best veel over! Daar worden nu de "Part-Part" New Cooking Bags van gemaakt zoals de dames het noemen en dat is... A-part! 
Mooi-Kleurrijk-Milieuvriendelijk-Goedkoper en Creatief! 
De dames van New Cooking Bag maken vierkante lappen van de restjes en we voeren de binnenkant van de NCB met stof van de rol in een bijpassende kleur. 
Ik dacht dat we het maken van de lappen maar uit moesten besteden, maar daar wilden mijn collega's niets van weten. Om de beurt nemen ze een zak vol restjes mee naar huis en in de avonduren en de weekenden zitten ze lekker thuis hieraan te werken. Super zijn ze! Zowel de nieuwe "part-part" New Cooking Bags als deze hardwerkende vrouwen!
... En wat er dan nog overblijft gaat naar een school voor verstandelijk gehandicapten en een werkplaats voor lichamelijk gehandicapten hier in Tamale. Zij maken daar van de flintertjes stof prachtige, zware deurmatten die ze verkopen...
Zo gaat er niets verloren en wordt alles hergebruikt!

Economic NCBís.

Een hele voorraad Economic NCBís.


Kleinere maat
 
De NCB is sinds 2018 ook te verkrijgen in een kleinere maat, geschikt voor een kleine pan. Voor studenten, prille stelletjes en jonge gezinnen.
Er is een economische variant met de ongebleekte katoen aan de binnenkant maar ook een luxere uitvoering die aan twee kanten te gebruiken is, dus binnenstebuiten een heel ander karakter kan hebben.
Sommige kleine NCBís hebben een kussentje dat traditioneel geweven is. Verschillende manieren van weven zien we daar in terug: het Kente weven, de Dagomba- en de Ewe stijl.
Kleine NCB's zijn ook verkrijgbaar in Kente stof en prachtige batik.
 
 
 Piepschuim en kapok
We hebben natuurlijk ook geŽxperimenteerd met de vulling. Vroeger werd er in Nederland in de hooikist hooi gebruikt als isolatie voor eenzelfde manier van koken, maar zacht groen gras is niet echt massaal voorhanden in en rondom Tamale. Koeien, geiten en schapen moeten al genoeg moeite doen om hun dagelijkse kostje bij elkaar te scharrelen dus leek het ons -weer in het kader van hergebruik- wel een goede zaak om piepschuim te recyclen. We verzamelden wekenlang al het piepschuim dat we rond zagen slingeren in Tamale, gingen winkels bij langs om het in te zamelen en zaten vervolgens hele dagen dat piepschuim te raspen of te knippen om er hele kleine brokjes van te makenÖ

Leuk idee, de kinderen van onze medewerkers hadden er ook wel lol in, maar wat een werk! Dat schoot echt niet op! Bovendien weer die onzekerheid of we er steeds voldoende van zouden kunnen vinden. Tenslotte hebben we kapok geprobeerd en dat werkt helemaal perfect!