Home

  Project   Resultaten   Producten   Recepten   Koken   Werkplaats   Nieuws   Ervaringen   Sponsoring   Gastenboek   Stichting   Contact   Foto's

Welkom bij New Cooking Bag

 New Cooking Bag
New Cooking Bag is een project voor vrouwen in Ghana en voor het milieu.
Het Nieuwe Koken:
bespaart vrouwen tijd,
maakt koken veiliger,
spaart de gezondheid van vrouwen en kinderen,
is goed voor het milieu. Het bespaart 50% aan brandhout, houtskool of gas,
houdt het voedsel smakelijker,
bespaart geld,
is hygiënischer en het voedsel is gezonder.
 
     
 

Bezoek ook eens ons gastenboek en geef uw reactie.

 
 
 
Wereldwijd koken dagelijks meer dan 2 miljard mensen met hout of houtskool. Dat is niet alleen ongezond, het is ook een van de oorzaken van massale ontbossing.
 
Houtskoolverkoopsters zie je overal.
 
 
 
  “New Cooking Bag” is een initiatief van Ellen Seldenthuis, een Nederlandse vrouw die sinds 2004 in Ghana woont en werkt. Het staat voor "Het Nieuwe Koken".
Ellen zag hoeveel tijd en geld de vrouwen in Ghana moeten steken in het bereiden van voedsel en hoe dat hen belemmert om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast is de traditionele manier van koken onveilig en slecht voor de gezondheid. Ook de impact van de traditionele manier van koken op het milieu stuit haar tegen de borst. Ze stelt een plan op om "Slow Cooking" te introduceren in Ghana. De hooikist in een modern jasje. Samen met haar team ontwikkelt ze daar een versie van die uitstekend werkt en die ze kunnen maken van materialen die lokaal voor handen zijn. Ze noemen die "New Cooking Bag".
 
 

Hoe werkt "Het Nieuwe Koken"?
De New Cooking Bag (NCB) wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Het eten wordt in een pan met water op het vuur gezet en aan de kook gebracht. Het vuur kan worden gedoofd en de pan met inhoud wordt in de NCB gezet. De NCB wordt dichtgeknoopt. Door de isolerende werking van de NCB blijft de temperatuur in de pan hoog en wordt het voedsel gaar. Doordat er toch sprake is van enig warmteverlies is de kooktijd langer dan bij permanente verhitting. Veel traditionele gerechten die in Ghana worden gegeten zijn geschikt om klaar te maken met behulp van een NCB.

De voordelen van het koken met de New Cooking Bag
Met de vele voordelen die het koken in de New Cooking Bag heeft, hopen we veel vrouwen in Tamale en omstreken te overtuigen om deze nieuwe vorm van koken toe te passen.


Op het schoolbord in de werkplaats hebben we de belangrijkste redenen om de New Cooking Bag te gebruiken opgeschreven: om zelf van te leren en om door te geven!

Het Nieuwe Koken b
espaart tijd

Het Nieuwe Koken kost de vrouwen veel minder tijd. Niet het hele kookproces op zich, dat duurt meestal  juist wat langer -ze noemen het niet voor niets ook wel Slow Cooking- maar je hoeft er niet bij te blijven! Je hoeft er niet meer naar om te kijken! Je doet de voorbereiding, brengt het koken op gang en de New Cooking Bag neemt dan als het ware het koken van je over. Zo kun je je kostbare tijd ergens anders voor gebruiken…  
Vrouwen in en rondom Tamale hebben veel taken en verantwoordelijkheden, zoveel werk te verzetten! Aangezien het hout sprokkelen zeker in de dorpen rondom veel energie en tijd in beslag neemt en ze met deze vorm van koken veel minder hout nodig hebben, zullen ze ook hierin merken dat er tijd overblijft om aan nuttiger dingen te besteden!


Koken in de New Cooking Bag scheelt tijd die je dan aan belangrijker zaken kunt besteden....

Het Nieuwe Koken m
aakt koken veiliger
Het is natuurlijk vragen om moeilijkheden:  lang en vaak koken op open vuur … Of -in veel mindere mate- sudderende potjes op wankele gasbranders in kleine, onveilige ruimtes. Kinderen die rondrennen, overbelastte vrouwen die zich moeilijk uren alleen kunnen richten op datgene waar ze mee bezig zijn, met niet zelden als gevolg brand en brandwonden en alle ellende van dien.
De veel kortere tijd die met het daadwerkelijk koken gemoeid gaat  als je de New Cooking Bag gebruikt maakt dat je alerter kunt blijven op dat waar je mee bezig bent: Een kwartier lang je concentreren is nog wel te doen, maar een paar uur wordt lastiger!
Veel minder ‘onbemande pannen’  reduceert het risico op gevaarlijke situaties. Het zou toch heerlijk zijn als je bijvoorbeeld ’s morgensvroeg in alle rust het ontbijt binnen een mum van tijd in de New Cooking Bag kon schuiven, vervolgens alle tijd en aandacht aan je kinderen kunt geven om die te wassen, aan te kleden en klaar te maken voor school en dat ondertussen de New Cooking Bag  er voor zorgt dat er daarna gewoon meteen lekker gegeten kan worden…?!

Het Nieuwe Koken spaart de gezondheid
Bij het koken op hout is er sprake van veel rookontwikkeling. Vrouwen staan uren boven de verstikkende rook in hun pan te roeren, vaak met kleine kinderen op hun rug die niets kunnen doen om die rook te ontwijken en het wel in móeten  inhaleren…. Jaarlijks vallen er vele dodelijke slachtoffers ten gevolge van  het constant inademen van rook en hieraan verwante ziektes (vooral als men binnenshuis moet koken) en een groot deel daar van zijn kinderen van onder de vijf jaar!
Het is bovendien bekend dat diezelfde rook de belangrijkste oorzaak is van blindheid in ontwikkelingslanden…

Het Nieuwe Koken is goed voor het milieu
Als er minder bomen gekapt hoeven te worden voor brandhout en de productie van houtskool en er niet zoveel water meer gebruikt zal worden voor het koken… Als de luchtvervuiling  afneemt omdat we niet meer dan de helft nodig hebben van de brandstoffen die we normaal gebruiken… Dan kan je toch met zekerheid stellen dat koken met behulp van de New Cooking Bag goed is voor het milieu!

Het Nieuwe Koken houdt het eten smakelijker
Koken op hout of op houtskool is niet eenvoudig. Je zet het niet zomaar even laag waardoor het vaak te hard gaat met als gevolg dat het eten vaak aanbrand en dat doet natuurlijk iets met de smaak… In de New Cooking Bag krijgt eten alle tijd om rustig te garen en kan het nooit aanbranden. Alle smaak blijft behouden doordat alles in de pan blijft en niets door stoom kan ontsnappen.
Echt… dat moet je zelf geproefd hebben om het werkelijk te geloven!

Het Nieuwe Koken bespaart geld
Het is logisch dat als je minder brandstof hoeft te kopen, je geld bespaart. En dat scheelt, vooral als je elke cedi moet omdraaien!
Maar stel ook dat bijvoorbeeld vrouwen die hun eigen handel drijven ineens meer tijd hebben om met dat werk bezig te zijn, enkel en alleen omdat ze minder tijd kwijt zijn met koken en hout verzamelen. Dan levert dat wat op! Er is minder water voor nodig als je kookt met de New Cooking Bag dus reken maar uit!
Bovendien gaat er geen voedsel meer verloren omdat het is  aangebrand en kan alles gewoon opgegeten worden… Ook dat is winst!

Het Nieuwe Koken is hygiënischer
Het is hier al gezonder omdat het hygiënischer is… Een pan veilig ingepakt in een New Cooking Bag geeft geen aanleiding voor brutale geiten of kippen om een graantje mee te pikken. Ook krijgt het eeuwige stof geen kans om binnen te dringen. En is het niet zo dat voedingsstoffen die niet door de stoom weg kunnen vluchten gewoon in het eten bewaard blijven?

Kortom, zeven hele goede redenen om de New Cooking Bag te gebruiken…
Goed voor de mensen èn goed voor het milieu!
 

Bekijk onze presentatie

 
 Laatste nieuws

Hamdia en ik staan tegenover elkaar en ‘de dans’ begint… 

Een bont gekleurde lap in Afrikaans dessin houden we elk bij twee punten vast en vleien het op de vierkante tafel.
Meer lezen ....

     

  English language
You can read the English version of this website by clicking on the British flag at the top of the page.
 
 Onze andere websites
tuma-viela.com
reusable-care-creations.com
adwuma-ye.com
 
Koken in de New Cooking Bag bespaart een hoop kostbaar water....
 
 Youtube
Bekijk ons ook op Youtube:
New Cooking Bag.
GEMP Demonstratie
 
 
 Een NCB aanschaffen
Wilt u zelf ook gaan koken met de New Cooking Bag.
Dat kan! Hij is nu ook in Nederland verkrijgbaar in prachtige Afrikaanse prints! Met een folder en een receptenkaart erbij. Bel hiervoor met:


Een geweldige ervaring en u steunt ons project.