Dag Ellen. Ik heb een vraag. Hoe is het weer in Tamale. Hoe heet kan het worden. Vriest het wel eens bij jullie?
Jibbe uit Groningen (9 jaar)

 

Antwoord:

Hallo Jibbe
In Tamale is het eigenlijk nooit echt koud. Het kan natuurlijk flink regenen in het regenseizoen maar zelfs dán blijft de temperatuur vaak lekker. Veel kinderen trekken dan hun kleren uit en spelen vrolijk in de regen. Als het te erg wordt en het ook nog eens gaat stormen dan gaan ze natuurlijk wel schuilen! Net als de meeste kinderen hier kan ik het hele jaar door op slippers lopen met blote voeten. In het regenseizoen blijft alles -ook al is het op dat moment droog- heel klam en vochtig! Kleren kunnen dan gewoon beschimmelen in je kamer!
Op een zonnige dag kan het heel heet worden! Wel tegen de 40 graden…! Dan wil je wel in de schaduw blijven hoor! Veel kinderen kunnen moeilijk in slaap vallen door de warmte en blijven daarom langer op tot het een beetje is afgekoeld.
In het droge seizoen zijn de nachten wel wat frisser en slaap ik zelfs onder een dekentje. Het is dan zo droog, dat de kinderen zich in moet smeren met vette body crème anders ziet hun glanzende bruine huid er heel dof en grijs uit! Ook moet je dan je lippen goed insmeren anders gaan die barsten. Dat is de tijd rond kerstmis… Ik vind het nog steeds heel raar om dat te vieren terwijl het zonnig en heet is!
De dagen zijn hier kort. Dat wil zeggen dat het altijd tussen 6 en 7 uur ’s avonds donker wordt. Daarom staan de mensen vroeg op als het licht wordt, om een uur of vijf. Dan is het ook nog lekker koel, kun je beter werken en op het heetst van de dag een beetje luieren in de schaduw!
Sneeuw hebben ze hier nog nooit gezien. Wel heb ik een keer een dikke hagelbui meegemaakt op een warme middag… Zo gek was dat! Hagelstenen als knikkers zo groot maar die meteen weer smolten door de hitte! Kinderen vonden dat natuurlijk heel vreemd maar prachtig!

Zonnige groeten van Ellen.