Verslag van de uitgeoefende activiteiten Project Tuma Viela

Stichting Adwuma Ye voert in Nederland activiteiten uit ter ondersteuning en financiering van haar project Tuma Viela in Ghana. in Ghana worden de activiteiten door het project Tuma Viela uitgevoerd.
Per doelstelling zijn de uitgevoerde activiteiten hieronder beschreven.
Verder zijn er nog andere activiteiten ontplooit; organisatorisch, bouwtechnisch enzovoort.


1. Tuma Viela biedt vrouwen en werkloze jongeren een kans zich te ontplooien.
Momenteel wordt in Ghana gewerkt met 18 vaste medewerkers, 2  dove leerlingen die ’s morgens in de werkplaats werken en ’s middags Engelse les hebben, 2 leerlingen van de ‘Special School’ die op zaterdag en in de vakanties meehelpen, en een vaste invalpoule van 6 medewerkers. Al met al zijn het 5 mannen en 23 vrouwen.  Het werken met zwerfafvalzakjes is voor iedereen nieuw als ze hier binnenkomen en een uitdaging. Nieuwkomers beginnen met het maken van het zeildoek waar de producten van gemaakt worden. Als ze dat onder de knie hebben gaan ze zich richten op het produceren van de producten en weten dan uiteindelijk van begin tot eind hoe het hele proces in elkaar steekt. De meeste medewerkers zijn naaisters. Anderen houden zich bezig met het wassen, knippen en inpakken van de zakjes. Deze medewerkers krijgen ook de kans -als ze daar belangstelling voor hebben- om te leren naaien.
Een belangrijke punt is het doorstromings project voor medewerkers die een aantal jaren bij Tuma Viela gewerkt hebben om zo nieuwe mensen een kans te geven in te stromen in de werkplaats. Een van de medewerkers heeft vanuit ons project een vaste baan gevonden. Twee andere medewerkers zijn met behulp van het project en scholing vanuit het project zelfstandig verder gegaan. We werken hard aan ideeën om meer opties voor doorstroming te realiseren.
In samenwerking en overleg met de Special School in Tamale komen een aantal jongeren elke zaterdag meehelpen in de werkplaats. Momenteel vinden er gesprekken plaats om de werkplaats tot een stageplek te maken voor een aantal van deze speciale schoolkinderen. Eén van de leerlingen van de Special school heeft inmiddels een vaste aanstelling in de werkplaats gekregen.


2. Tuma Viela helpt de woonomgeving van Tamale minder vervuild te laten zijn.
Al de medewerkers van de werkplaats zijn er actief op uit geweest tijdens de Nationale Schoonmaakdag. Het was een succes en dit leverde veel positieve reacties, aandacht -en een heleboel zwerfafval- op.
In de afgelopen 6 jaar tot eind 2015 zijn er 13.796.650waterzakjes ingeleverd in de werkplaats die als zwerfafval rondslingerden of die niet in het milieu terecht gekomen zijn omdat ze bewaard- en afgegeven werden in de werkplaats waar er een mooi product van werd gemaakt.

 
3. Tuma Viela biedt kinderen de kans nuttige attributen te verwerven.

Vanaf het begin tot eind 2015 hebben 54.809 grote en kleine mensen -zo’n 98% van hen zijn kinderen -, hun waterzakjes ingeleverd. Hiervan hebben we de volgende hoofdproducten gemaakt:

 

2010

2011

2012

2013 2014 2015

Klanten

3.433

6.431

10.013

10.522 13.055 10.546

Schooltassen

2.560

2.879

4.701

5.034 7.735 5.577

Regenjassen

239

1.009

1.360

1.187 834 474

Schooletuis

323

982

1.420

1.730 1.596 1.865

Hoeden en petten

78

789

1.702

2.088 1.922 1.354

Opbergtassen

108

138

227

276   276
Bodywarmers         690 1.091

Zeildoek in yards

222

886

700

824 702 464

Aantal zakjes

942.800

1.735.500

2.652.050

2.678.650 3.209.100 2.407.000

Geweldig! We hebben er hard voor moeten werken! Heel motiverend dat het concept zo aanslaat in Tamale!


4. Tuma Viela draagt bij aan het milieubewustzijn van de lokale samenleving.
In onze eigen werkplaats hebben we een klaslokaaltje gerealiseerd waarin we kinderen proberen milieubewust te maken. We zingen een lied over zwerfafval, stellen vragen en laten de kinderen vertellen...
Met alle medewerkers en een hele groep kinderen hebben we een mars gehouden naar de residentie van de Regionale minister in Tamale en aandacht gevraagd voor ons project. We liepen in een grote optocht met spandoeken en vroegen op deze manier ook aandacht voor het milieu.
We hebben aandacht gevraagd en gekregen in de media van radio en TV. We hebben ons best gedaan om gehoord en gezien te worden en hebben ons verhaal op verschillende radiozenders en televisiestations laten horen.


5. Tuma Viela leert kinderen door voorlichting hoe ze nu maar ook in de toekomst zorg kunnen dragen voor een leefbaar Ghana.
We hebben ons officieel als NGO laten registreren in Tamale. Hierdoor krijgen we meer kans om echt iets op scholen te organiseren, zoals lessen over het milieu en zwerfafval.

Sinds kort zijn we officieel erkend door het Ministerie van Onderwijs.
We hebben officieel toestemming gekregen van Ghana Education Service om op basisscholen projectlessen te geven over zwerfafval. Ingaande per januari 2014.

Speciaal voor de Basisscholen in en rondom Tamale is er een leskist ontwikkeld met als thema “Our Environment” die leraren helpt om een leuke, leerzame activiteit met de kinderen te doen. De kist wisselt per maand van school en reist mee met het schoolproject over Zwerfafval wat we per januari 2014 gaan geven op scholen.
De afgelopen jaren hebben we al verschillende scholen bezocht. Zo’n 4x per jaar gingen alle medewerkers op stap om scholen te bezoeken, voorlichting te geven en kinderen attent te maken op onze producten. Ook gingen we in het verleden af en toe naar de weekmarkt om onze producten te laten zien en voorlichting te geven.

 
Overige activiteiten
We willen de werkplaats in Ghana dichtbij de kinderen in Nederland plaatsten en met internet is er gemakkelijk contact  te leggen en kunnen vragen eenvoudig gesteld en beantwoord worden. Middels SKYPE kunnen kinderen en belangstellenden een kijkje in de werkplaats nemen.
Gehandicapten vormen een belangrijke rol in onze werkplaats en we proberen zoveel mogelijk aan hun specifieke wensen tegemoet te komen. Zo hebben we een aangepast toilet voor hen gerealiseerd.
Om mensen in Nederland goed te laten zien waar we mee bezig zijn hebben we in Ghana een mooie PowerPoint gemaakt die prachtig het proces laat zien ‘VAN ZOOI NAAR MOOI’.
Er is een mooie nieuwe werkplaats gecreëerd van acht kamers waar we vooralsnog prima mee uit de voeten kunnen.
We helpen graag mee met raad en daad om anderen - die eenzelfde project als het onze willen- te helpen een gelijksoortige werkplaats op te zetten. Zo hebben we belangstelling gehad uit Gambia en Kumasi en onze ‘know how’ met hen gedeeld.

Bijna alle activiteiten die gevoerd zijn in Ghana zijn terug te vinden in de nieuwsbrieven en onder het kopje “resultaten” op onze website: www.tuma-viela.com.