Tuma Viela is een project voor mens en milieu. Het biedt vrouwen en jongeren ontplooiingskansen, verschaft kinderen en ouderen waardevolle producten van hergebruikte materiaal, helpt vervuiling tegen te gaan, helpt het milieubewustzijn te bevorderen en geeft voorlichting.

Ontplooiingskansen
Het Noorden van Ghana, waarvan Tamale de grootste stad  is, is in verhouding tot de rest van het land het armste, minst ontwikkelde en meest achtergebleven

gebied. Het is hier erg moeilijk om werk te vinden en naast het bedrijven van kleinschalige landbouw proberen de meeste mensen hun hoofd boven water te houden met een eigen handeltje maar er zijn ook ontzettend veel mensen ongewild
werkeloos. Het is voor velen een dagelijkse strijd om de eindjes aan elkaar te knopen en hun families te onderhouden. Jongeren hangen veelal verveeld rond, sommigen timide, anderen uitten zich in ongewenst gedrag door de vaak uitzichtloze situatie. Tuma Viela biedt vrouwen en jongeren werk, een kans om zich te ontwikkelen en te ontplooien. De naaisters kunnen weer achter hun naaimachine kruipen en er nieuwe vaardigheden bijleren. Jongeren wordt een kans geboden een vak te leren, werkervaring op te doen en leren samen te werken.

Vrouwen kunnen met het inkomen van de werkplaats beter zorg dragen voor hun families. Sommigen hebben met het geld wat ze van Tuma Viela krijgen een eigen handeltje op kunnen zetten waarmee ze extra geld verdienen. Het dagelijks terugkerende ritme doet de jongeren goed en in plaats van rondhangen hebben ze nu een doel om op te staan en de dag te beginnen. Ze kunnen nu zelfstandig zijn, krijgen status door het werk wat ze verrichten en daar varen ze wel bij! Ze voelen zich serieus genomen en je ziet ze groeien!

Producten van het hergebruikte materiaal
De meeste mensen hier in het noorden van Ghana hebben het niet breed. Hoewel de regering ervoor heeft gezorgd dat het onderwijs gratis is zijn er altijd een boel dingen die de ouders voor de schoolgaande kinderen moeten kopen zoals bijvoorbeeld schriften, potloden, boeken, schoenen, schooluniformen en schooltassen. Deze kosten weerhouden velen ervan hun kinderen naar school te laten gaan. Voor eens iets extra’s is vaak ook weinig ruimte in het budget...


Ik lever mijn briefje in... spannend! Ik krijg zo mijn schooltas!

In de werkplaats maken we gratis producten die vooral afgenomen worden door kinderen. Ze moeten daar wel  zelf de waterzakjes voor aanleveren die hiervoor hergebruikt worden! De schooltassen is het hoofdartikel dat gemaakt wordt, maar er zijn ook regenjassen, hoeden en petten, portemonnees, grote opbergtassen, schooletuis en andere producten te verkrijgen. We houden de kostprijs zo laag mogelijk door in plaats van ritsen klittenband te gebruiken wat ook het voordeel heeft dat het minder snel kapot gaat en dus duurzamer is.

Meer dan 15.000 kinderen hebben nu al een schooltas en dat bemoedigt hen om naar school te gaan. We verlichten de geldzorgen van de ouders die het spaarzame geld nu aan iets anders kunnen besteden. De regenbuien in het natte seizoen weerhoudt vele kinderen ervan naar school te gaan wat de schoolresultaten geen goed doet maar met een regenjas is ook dat probleem verholpen! En het mooiste  resultaat... blije kindergezichten!

Vervuiling tegen gaan
De schoonheid van een land als Ghana wordt overschaduwd door het enorme afval probleem. Ghana is een land met een zeer gevarieerd landschap van kustgebieden met prachtige stranden tot glooiende bergen, meren, oeroude regenwouden, grote rivieren en droge savanne... maar  overal waar je kijkt is het eerste wat je opvalt... rommel, waardoor het land eruitziet als één grote vuilnisbelt. Door het gebrek aan goede afvalverwerking blijft het vuilnis gewoon overal liggen en wat er al opgehaald wordt, wordt buiten de stadsgrenzen in de natuur gedumpt.

Door de manier waarop Tuma Viela te werk gaat, wordt iedereen die een product van de werkplaats wil, aangezet om te helpen de waterzakjes te verzamelen die overal rondslingeren. De zakjes die een groot probleem veroorzaken als ze in het milieu terecht komen worden nu hergebruikt.


Kinderen verzamelen zakjes en maken er bundeltjes van.

Minder vervuiling, de straten zijn schoner, minder afval... Wat een goede bijkomstigheid van het inzamelen van de zakjes is, is dat velen nu overgaan tot het niet meer zo maar dumpen van de zakjes maar ze worden bewaard, opgespaard tot het gewenste aantal en ingeleverd in de werkplaats in ruil voor een mooi, nuttig product. De ‘waardeloze’ zakjes blijken boven verwachting ineens waardevol te zijn! De open riolen verstoppen niet zo snel meer waardoor er minder water in blijft staan (wat een ideale broedplaats is voor de malariamug), en ook andere ziektes die een gevolg zijn van slechte hygiënische omstandigheden krijgen minder kans. De gezondheid vaart er wel bij!


Milieubewustzijn bevorderen
De rommel overal is voor iedereen eigenlijk een vertrouwd stadsbeeld en ook in de dorpen speelt hetzelfde probleem... Men moppert soms over de riolen die verstopt raken en beklagen zich bij de gemeente dat die er niets aan doen, maar niemand die zich afvraagt waaróm die goten verstopt zijn, wat is de oorzaak hiervan, wat kunnen we zelf doen om het te voorkomen... Een veel gehoord excuus om het afval gewoon op straat te gooien is dat ze zeggen dat de gemeentereiniging anders geen werk heeft...

Doordat iedereen die iets van de werkplaats wil op zoek moet gaan naar de waterzakjes wordt men er zich van bewust wat er eigenlijk allemaal op straat, in de riolen en in de natuur ligt. Wij betrekken ze actief bij het opruimen en werken in de hand dat men de zakjes bewaart in plaats van weggooit. Wij geven een voorbeeld dat afval hergebruikt kan worden en iets moois en nuttigs op kan leveren.

We krijgen regelmatig  complimenten dat men kan zien dat wat we doen resulteert in een schonere omgeving. De mensen voelen zich daar prettiger bij. De media merkt ons op en door de informatie die zij verspreiden wordt een steeds groter publiek zich er bewust van hoe ze het afvalprobleem met de waterzakjes kunnen verhelpen door met ons mee te doen.

Voorlichting
Met zoveel dagelijkse zorgen en problemen denkt men hier veelal op korte termijn en wordt er nauwelijks nagedacht over de toekomst. Het is zo’n gewoonte om alles maar op straat te dumpen dat de kinderen maar ook veel grote mensen er niet bij stilstaan wat voor gevolgen dit heeft. Men denkt er gewoon niet bij na en van hogerhand zoekt men oplossingen  hoe het milieu daadwerkelijk op te schonen maar vergeet dikwijls de eerste stap; dat de mensen de veroorzakers zijn en dat die moeten leren om iets aan hun ‘wegwerpgedrag’ te doen...


Voorlichting geven aan de kinderen die in de werkplaats komen... Heel belangrijk en ontzettend leuk om te doen!

Tuma viela geeft voorlichting aan de kinderen en grote mensen door zich te manifesteren bij diverse gelegenheden waar een boel mensen op de been zijn. Vooral door te laten zien wat we doen! We zijn dan zelf actief in zakjes inzamelen en geven voorlichting wat de gevolgen zijn van het zwerfafval. Ook vertellen we de kids die de zakjes in komen leveren dat ze de zakjes die ze thuis drinken of op straat kopen beter kunnen bewaren en weer in kunnen leveren in de werkplaats voor een mooi product.

Door voorlichting te geven worden de mensen zich bewust van de negatieve effecten van zwerfafval en gaat men meer en meer over tot het verzamelen van de zakjes om die in te leveren in de werkplaats Tuma Viela.