Als we zoals nu in het droge seizoen zitten en ’s morgensvroeg wakker worden kan het behoorlijk koud zijn. Dan maken we buiten een vuurtje waar we omheen gaan zitten om ons te warmen.  Mijn moeder maakt dan ook een vuur waar ze een grote pan met water op zet zodat we een warme emmerdouche kunnen nemen! We hebben thuis elektriciteit, maar als het light-off is, dan maakt mijn moeder van een oud blikje een lamp waar ze kerosine in doet, dat is een soort petroleum. Ze hangt er een lont in die we dan aansteken en zo hebben we toch nog licht! Het walmt wel erg en het stinkt ook, maar dat is beter dan helemaal in het donker te moeten zitten!

Ik heb ook een keer heel veel brandjes gezien op straat. Het was in de verkiezingstijd en twee partijen kregen ruzie. Ze staken auto’s en brommers en allerlei andere spullen in de brand! Toen de politie en de militairen kwamen om iedereen weg te jagen ben ik snel naar huis gerend! De brandweer kwam gelukkig om alles weer te blussen!
En natuurlijk denk ik bij het woord vuur aan het Fire-Festival! We vieren dit ieder jaar rond December.

De moslims gedenken dan het moment dat vroeger de profeet Mohammed verdwaald was en iedereen fakkels maakte om hem weer terug te vinden!
Traditioneel heeft het ook nog een andere betekenis…

We lopen allemaal met onze fakkels naar een speciale plaats toe waar we onze fakkels neergooien. Dat is symbolisch. Hiermee gooien we onze zorgen en moeilijkheden aan de kant. We klimmen in een boom en plukken er een verse tak uit met bladeren. Thuis ritsen we de bladeren eraf en snijden we de tak in kleine stukjes. We maken er een soort soep van! We wassen ons met dat water en drinken ervan.

Wij geloven dat dat ons kracht geeft voor het nieuwe jaar en we zo een oplossing kunnen vinden voor onze zorgen en problemen. Op deze dag wensen we iedereen ook: “Nittie yoem palli!” wat “Gelukkig Nieuwjaar” betekent!