December 2014
Hamdia, de manager van onze werkplaats, is verkozen tot Pionier in Afrika voor het fantastische werk dat zij verricht om de New Cooking Bag te promoten in Ghana. Ze kreeg de kans om een Crowdfunding te doen via de 1%club -gesponsord door de Postcode Loterij. Dit jaar hadden zij een speciale campagne, gericht op Afrika; het “Cheetah Fund”.
“Crowfund 30% in 30 days and the Cheetah Fund will grant you the rest!”

We hebben ons verlanglijstje begroot, ingediend en ze keurden het goed! Helemaal gebaseerd op de promotie van onze New Cooking Bag…

Bakbrommer (vervoer) 1770 €
Beamer (show PP-presentatie) 659 €
Projectie scherm (idem) 140 €
Laptop speaker (idem) 51 €
NCB logo shirts (herkenbaarheid) 120 €
Banner’s (voor in onze stand) 127 €
Laminator (voor lamineren van de manual) 76 €
Salaris (voor 2 personen-6 maand) 820 €
Reserve (i.v.m. inflatie) 237 €
TOTAAL: 4000 €

 

En… Ze heeft het gehaald! Binnen twee weken was ze in staat om zelf 1200 euro binnen te halen en “The Cheetah Fund” sponsort de rest tot 4000 euro! Gefeliciteerd Hamdia! Je hebt het verdiend!
En iedereen ontzettend bedankt die dit heeft mogelijk gemaakt!

 

 

November 2014
De laatste dagen van afgelopen week waren geweldig voor New Cooking Bag. We verkochten 30 NCB’s aan Wa in Upper-West, 10 aan Accra, de hoofdstad van Ghana, 10 gingen er naar Navrongo in de Upper-east regio en nu net, op een heel gewone maandagmorgen kwam Madam Comfort er 20 kopen om mee te nemen naar Kumasi… Wat een heerlijk begin van de week

November 2014
Soms hebben we echt geluk… Een atelier in Nederland dat uniformen maakt voor bijvoorbeeld de KLM schonk ons restanten stof.. Wederom is ‘afval’ ons ten deel gevallen waar we ontzettend blij mee zijn! We konden er maar liefst 54 New Cooking Bags van maken! NCB’s genaaid van sterke stof voor bijvoorbeeld pantalons of rokken voerden we met kwaliteits overhemdstof in een galant streepje… “Top and Down” noemen mijn collega’s het glimlachend… New Cooking Bags in stijl….!

Oktober 2014
Om de New Cooking Bag schoon te houden en makkelijk op te bergen na gebruik heeft het team van ons andere project “Tuma Viela” de New Cooking Bag-Bag bedacht en ontworpen. Te koop voor 3 Gh.c of helemaal gratis als je 300 waterzakjes inlevert. Ayisha heeft het prototype gemaakt en stort zich nu volledig en met veel enthousiasme op dit nieuwe product. Handmade in onze eigen werkplaats van Tuma-Viela!

Oktober 2014
We zijn als New Cooking Bag inmiddels aangesloten bij GHACCO. De afkorting staat voor Ghana Alliance for Clean Cookstoves. Een brancheorganisatie met leden die allemaal iets hebben met nieuwe, schone/ milieuvriendelijke energie in Ghana. Samen staan we sterk en kunnen we een vuist maken om de ontbossing tegen te gaan. Gifty, een vrouw uit Takoradi, (de op twee na grootste stad van Ghana) verkoopt allerlei soorten producten met een milieuvriendelijk karakter en ze wilde ook heel erg graag onze New Cooking Bag’s erbij gaan verkopen. We hebben ook een enthousiaste vrouw in Accra die ze voor ons aan de vrouw wil brengen en in Kumasi timmeren we ook al aan de weg … Wat een prachtige ontwikkeling!

September 2014
… ‘Het geeft altijd zoveel plezier en voldoening om in Nederland te vertellen over onze werkplaats… Ik heb het gevoel een stukje terug te kunnen geven voor alle aandacht, aanmoedigingen en support die we steeds maar weer van zoveel lieve mensen mogen ontvangen. We waren ondermeer te zien en te horen op de markt in Zevenhuizen waar onze kraam veel aandacht kreeg, bij PROBUS in Arnhem waar iedereen zo geïnteresseerd was! Bij VREDEWOLD was het echt twee dagen een feest. Wat heerlijk om voor deze groep mensen te mogen staan! De LIONSCLUB in Leek overhandigde ons symbolisch een check waar we ontzettend blij mee zijn! En dan al die persoonlijke, hartverwarmende woorden en giften die ons zoveel energie geven om door te gaan. Nieuwe donateurs die ons hun vertrouwen schenken en ons financieel willen gaan ondersteunen.
Het was fijn om in Nederland te zijn en helemaal om weer terug te komen en te zien en te ervaren dat de werkplaats prima functioneert en gigantisch veel werk verzet heeft tijdens mijn afwezigheid!

Mei 2014
We werken samen met Milieubescherming Ghana! De EPA (Environmental Protecting Agency) was heel erg enthousiast over de New Cooking Bag en eerst voor een maand lang gaan we drie dagen per week met elkaar op stap. We bezoeken drie verschillende dorpjes per dag in de Northern Region, demonstreren de manier van koken in de New Cooking Bag en vertellen er de voordelen van waarvan het belangrijkste natuurlijk het milieuaspect is. De EPA heeft 180 New Cooking Bags van ons gekocht en zo kunnen we in ieder dorp 5 New Cooking Bags achterlaten! Geweldig dat we als Nederlandse stichting voor het eerst echt samenwerken met een Ghanese Organisatie!

April 2014
Op dit moment zijn we een goed geolied promotie team. Als ik de vrouwen vol vuur hoor praten, overtuigend en met liefde voor ons product, weet ik gewoon dat het ons gaat lukken! Vandaag voelde ik dat weer toen we wederom ons verhaal op de radio mochten vertellen. En hoewel de helft me ontgaat zie ik aan het gezicht van de interviewer dat hij het geweldig vindt! Veel telefoontjes in de uitzending van geïnteresseerde Ghanezen die zeggen blij te zijn met ons initiatief, dat ze zullen bidden voor succes en altijd met de vraag waar ze ons kunnen vinden zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat het wonderbaarlijke verhaal van de New Cooking Bag werkelijk werkt!

Maart 2014
Onze eerste demonstratie was een succes! Zo’n 25 tot 30 sleutelfiguren van allerlei organisaties en verenigingen in en rondom Tamale waren aanwezig en nieuwsgierig waarvoor ze bij elkaar geroepen waren. We hebben onze eigen PowerPoint Presentatie laten zien, veel verteld, ‘Jolof rice’ gekookt, vragen beantwoord en natuurlijk het resultaat geproefd. Natuurlijk hebben we leermomenten ervaren en dat is fijn want een volgende keer kan het alleen maar nog beter gaan! De vrouwen en ook de enkele mannen die onze demonstratie bijwoonden waren enthousiast en we verkochten maar liefst 12 New Cooking Bags! Maar het mooiste was dat men erg geïnteresseerd was om ons uit te nodigen voor hun eigen vereniging of organisatie om méér vrouwen kennis te laten maken met deze nieuwe manier van koken.

Maart 2014
Met slechts twee zakken kapok begin je niet veel. Toch moeten we het er eerst mee doen totdat de nieuwe lading kapok -die nu aan de bomen hangt- rijp is en geplukt kan worden. Maar we zitten niet stil! We hebben zo’n zeventig New Cooking Bags geknipt, de koordjes gemaakt, de kussensloopjes genaaid en met de laatste kapok de bodem van elke New Cooking Bag volgestopt… Ze liggen op een bult boven op de tafel te wachten op de nieuwe oogst!

Februari 2014
Even een glorieus moment met jullie delen…
T-Z, de naam van het hoofdvoedsel hier is net fantastisch gelukt met behulp van de New Cooking Bag. Ik heb echt moeten drammen de afgelopen weken om dit echt te proberen, want niemand had er vertrouwen in dat je dit gerecht zou kunnen koken op een andere manier dan de traditionele…
Traditioneel moet het maismeel op hoog vuur 30 tot 40 minuten stevig geroerd worden met een flinke houten lepel… Zwaar, brandgevaarlijk, tijdrovend, je moet erbij blijven en constant je aandacht erop houden anders brandt het aan. Wij zetten de hele handel na 10 minuten in de New Cooking Bag en na een uur was het perfect!
Prachtig om te zien hoe iedereen zich om de pot schaarde toen we het resultaat kwamen laten zien. Oh’s en Ah’s en luid applaus…

Januari 2014
De eerste New Cooking Bag is gereed en werkt uitstekend met de vulling van kapok…! Daar zijn we heel erg blij mee, want alle informatie die we hadden was gebaseerd op een vulling van piepschuimbolletjes. Zoals het nu lijkt isoleert de kapok voldoende en daarmee zijn we in ieder geval een stuk milieuvriendelijker bezig en vaart de lokale bevolking er wel bij omdat we het in deze omgeving zelf zullen kopen.