Thuis hebben we een kraan buiten waar water uit komt. Dat is heel handig als het werkt! Maar helaas is ie vaak ook afgesloten en dan moet ik toch ver lopen om ergens water te gaan halen! Ik ga dan naar een plaats waar ze een groot diep gat gegraven hebben met een wal eromheen. Het lijkt wel een klein meertje. Daar blijft water in staan waarmee ik mijn emmer laat vollopen. Het is niet schoon, want koeien, geiten en schapen drinken er ook uit en staan dan gewoon met hun vieze poten in het water! Ook drijft er altijd veel afval in… Het water uit de kraan kunnen we gewoon drinken, maar als we water uit het meertje moeten halen dan koopt mijn moeder zakjes water om te drinken. Niet iedereen doet dat hoor, er zijn ook veel mensen die dat vieze water gewoon drinken!

Als de kraan is afgesloten zegt mijn moeder altijd tegen me dat ik mijn schooluniform niet vies moet maken op school, want ik kan dan mijn schooljurk niet wassen. Soms ga ik ook naar het meertje toe om mijn kleren te wassen als de kraan thuis niet werkt.

Als het regent dan zetten we allerlei emmers en pannen buiten onder het druipende dak buiten die dan vanzelf vollopen met regenwater! Dat scheelt dan weer! Als het heel hard giet druppelt het water ook dwars door het dak onze kamer binnen. Dan zetten we ook bakjes en emmers binnen om het water in op te vangen anders wordt alles nat!

In de kamer waar we wonen hebben we een heel kleine hoekje gemaakt van cementblokken waar we kunnen douchen. Dat doen we altijd gewoon met een emmer. Het water loopt dan door een pijpje naar buiten en komt ergens in een goot uit. Ik heb nog nooit gezwommen want ik weet niet hoe dat moet…