Mijn zus veegt elke dag de compound. We hebben daar een afval emmer die iedereen bij ons kan gebruiken. Als die vol is dan leegt ze die in de grote container een eind verderop in de straat. Papier gooi ik nooit weg. Ik bewaar alle stukje om op te schrijven of ik gebruik het als wc papier. Plastic, bijvoorbeeld de waterzakjes, gooi ik nooit zomaar op straat maar ik hou het vast totdat ik ergens een doos of zo zie waar afval in zit en daar gooi ik het dan bij. Snoeppapiertjes… tja, als ik eerlijk moet zijn gooi ik die wel gewoon op straat maar altijd een beetje langs de kant zodat het niet echt opvalt!

Mijn vader en moeder leren me dat je van afval op straat allemaal enge ziektes kunt krijgen en als er door verstopping van de goten water blijft staan dat je dan malaria krijgt… Als ik geld had dan zou ik met mijn vriendjes lucifers kopen, alles op een hoop vegen en de fik erin steken!

Op school hebben we een speciale plek waar we ons afval neer moeten gooien en regelmatig wordt dat dan verbrand. Maar er zijn vier eigenwijze jongens op school en één koppig meisje die zich daar niets van aantrekken en hun rotzooi overal maar neergooien! Als ik er iets van zeg dan lachen ze me uit en zeggen dat ik niet hun meester ben en me er niet mee moet bemoeien!

Ik geloof niet dat het ooit gebeurd dat Tamale helemaal schoon zal worden want er zijn heel veel eigenwijze mensen die hun rommel toch gewoon op straat gooien! Het zou alleen gebeuren als we allemaal zouden samenwerken, maar daar geloof ik eigenlijk niet in…

Ik denk dat als je dag na dag rommel zomaar weggooit bijvoorbeeld op iemand zijn veranda dat diegene die daar woont niet ziek wordt maar jijzelf…!