Als ik aan afval denk dan denk ik aan het vegen van onze compound… Elke morgen sta ik om vijf uur op om samen met de andere meisjes die bij ons op de compound wonen het erf te vegen. We vegen alles op een hoop en doen het in onze vuilnisemmer die we op de compound hebben. Omdat ik de jongste ben moet ik die emmer altijd legen in de grote container van de vuilnismannen een eindje verderop. Maar dat vind ik niet erg want er zijn altijd veel meer kinderen daar! Sommige kinderen zoeken tussen het afval of ze ook iets waardevols vinden zoals bijvoorbeeld ijzer; blikjes, spijkers, álles vissen ze eruit en dat bergen ze thuis op totdat ze een heleboel hebben en dan verkopen ze het aan de ijzerboer die hen er een paar centen voor geeft.

Soms gooi ik mijn afval gewoon op straat en soms gooi ik het in de vuilnisbak. Het ligt eraan of er een vuilnisemmer in de buurt is… Op school gooi ik het altijd wel in de vuilnisbak want anders kun je tien slagen met de stok op je achterwerk krijgen of moet je jezelf heel vaak aan je oren trekken…!

Ik heb een keer een auto gemaakt van een kartonnen verpakking waar sinaasappelsap in had gezeten. Ik had dat gevonden… Van vier ronde vruchten die helemaal niet lekker zijn maar wel keihard heb ik de wielen gemaakt met daartussenin een stokje die ik uit de bezem had getrokken… Ik was best wel trots op mezelf!

Sommige plekken in Tamale zijn heel vies en sommige zien er best netjes uit. We moeten misschien een keer met iedereen van Tamale een schoonmaak dag houden zodat iedereen zijn buurt opruimt! Maar ja… daarna zal het toch wel weer een rommel worden…